Heleeens

Recept - Enkel & god äppelmos

  • 6-9 Äpplen (beroende på storlek)
  • 1 dl Vatten
  • 1,5 - 2 dl Socker (beroende på söthet)
  • Ev 1 Kanelstång

Börja med att skala och kärna äpplena, skär dem sedan i mindre bitar. Töm sedan upp 1 dl vatten i en kastrull och lägg i äpplena, låt sedan allt koka upp i ungefär 10 minuter.

Ta sedan av kastrullen från plattan (annars kommer du få varm äpple stänk på dig) och nu använder du mixen i den mån du vill. Jag valde att inte ha några klumpar i min äpplemos. När du mixat i den mängden du vill så häller du i socker och lägger ev ner en kanelstången. Sätt sedan på ett lock och låt stå på lågvärme i ungefär 5 minuter.

Sen är moset färdigt att antingen tömmas i en glasburk och ställas i kylskåpet eller att lägga i plastpåsar för att frysa in till ett senare tillfälle (eller om man som mig gjorde så mycket att det kommer räcka i många månader framöver)

 m

 



Recept Frenach Toast Roll Ups - med Nutella & Jordgubbar

  • 12 Vita Formbröd (desto större desto bättre)
  • 2 Ägg
  • 4 msk Mjölk

  • 1 paket Nutella
  • ½-1 paket Jordgubbar
  • Kanel & Socker efter eget tycke

Börja med att blanda äggen och mjölken i en skål (jag brukar använda pajform). Ta sedan ett fat till att blanda kanel och socker på. Det sista som kan va bra att förbereda är att skära jordgubbarna i små bitar och lägga i en skål

Nu tar du fram formbröden och skär av alla kanter och kavlar ut dom så mycket du bara kan. När alla bröd är kavlade så tar du och lägger på Nutella (jag lägger på hela) lägg sedan bitarna av jordgubbarna längst ena kanten och rullar ihop dom. Nutellan gör så att dom inte rullar upp sig.

När alla rullar är färdiga så lägger du ner dom i ägg & mjölk blandningen innan du lägger på dom på stekpannan som ska ha medeltempratur. Rullarna behöver inte ligga på allt för länge innan som ska tas av och rullas i kanel och sockerblandningen.

Tänk på att steka rullarna strax innan dom ska serveras

Heleeens

 

Goda Dumlesnittar

Till helgen bakade jag tre satser Dumlesnittar och alla tog slut. 
Jag tolkar det som ett gott tecken! 

Dumlesnittar

  • 225 g Margarin
  • 2 dl Socker
  • 4 msk Ljus Sirap
  • 5 dl Vetemjöl
  • 1 1/2 tsk Bakpulvet
  • 1 msk Vaniljsocker
  • 3 krm Bakpulver
  • ca: 15 stycken dumlekolor
Sätt på ungen på 200 garder & hacka Dumlekolorna i små små bitar. (tips på hur längre ner)

Börja med att röra ihop det smälta margarinet med sockret, häll sedan ner sirapen och rör om ordentligt.

Blanda alla torra ingredienserna som vetemjölen, bakpulver och vanlijsocker i en egen bunke och häll sedan över det i den andra bunken och arbeta ihop allt. När det blivit en dag kan man ha ner dumlebitarna.

Dela sedan degen i tre lika stora delar och rullar ut till längder på bakplåtspapper.

Platta sedan ut varje längd med hjälp av fingrarna så dem är ungefär 1 cm tjocka

Grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter, tills de fått fin färg.

Medan dem fortfarande är lite ljumna passa på att skära snitten

gudomliga, supergoda, goda, bästa Dumlesnittar
gudomliga, supergoda, goda Dumlesnittar

Killens favorit recept på köttbullar

Killens favorit mat är nog enligt mig antingen någon typ av korv eller köttbullar. För får han välja maten så kan jag nästan gissa vad som står på bordet när jag kommer hem. Men vi hade ett litet nyårslöfte tillsammans och det var att börja laga mer mat hemma istället för köpa halvfärdig mat, som köttbullarna han älskar så. 

Jag måste faktiskt säga att det har gått riktigt bra och det är till och med så att jag inte längre mår illa när jag hör ordet köttbullar. Killen testade sig fram lite och fastnade för receptet som kommer nedan. Nu gör vi ibland massa köttbullar och lägger in i frysen så när vi kommer hem från sena matcher finns de alltid något vi kan äta.

Recepet - För den stora familjen

  • 1 kg Köttfärs
  • 2 Ägg
  • 1 dl Ströbröd
  • 1,5 - 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 tsk salt
  • 2 - 3 krm svartpeppar
  • 3 - 4 msk finhackad Lök
  • En skvätt smör eller olja
Varför de skiljer liten på recptet beror på vem som gör de av oss, jag gillar grädde så jag tar lite mer där medan han gillar kryddor så han tar i lite mer av den. Men det funkar lika bra hur som, det beror bara på vad man gillar.

Blanda alla ingredienser i en stor bytta (detta recpet är alltså för en stor familj eller en som äter mycket)

Sen är det bara att rulla små runda bollar tills man inte orkar mer.

När alla köttbullar är rullade så smälter man rikligt med smör eller olja i plattan och steker dom tills dom får en perfekt gyllenbrund färg. Jag gillar personligen när dem är på gränsen till att bli lite väl brända.

Perfeka köttbullar
bästa köttbulle receptet

Pepparkaksdeg

Pepparkakshus

 

Pepparkakor

  • 4 dl Socker
  • 350 g Margarin
  • 2 dl Sirap
  • 2 dl Vatten
  • 2 tsk kanel
  • 1 msk mald kardemumma
  • 1 msk mald kryddnejlika
  • 1/2 msk stött pomeransskal
  • 1 msk Birkarbonat
  • 15 dl Vetemjöl + lte till utbakningen

Sätt på ungen på 200-225 garder.

Börja med att röra ihop socker, sirap och vatten i en kastrull och koka upp. 

Lägg sedan smöret och alla kryddor i en bunke, slå sedan över den heta sockerblandningen i bunken så att smöret smälter, rör om lite då och då innan man låter svalna till rumpstemperatur

Blanda sedan mjölet med bikarbonaten och rör ner det i smeten.

Arbeta ihop det hela och ställ sedan in degen i frysen 1 till 2 dagar.

När man sedan tar ut den från ugnen måste den tina timmar innan man kan börja arbete med den.

Grädda sedan i ugnen 4-5 minuter

Baconinlindad kycklingfilé

Recpet

  • 4 Kycklingfiléer
  • Philadelphiaost med valfri smak
  • 2 packet Bacon
  • Grädde (så mycket man vill ha)

Sätt på ungen på 200 garder.

Börja med att snitta baksidan av kyckling filén och lägg i Philadelphiaost i snittet (ganska rikligt för att få smak)

Vira sedan bacon runt kycklingen och fäst den med en tandpetare

Stek kycklingen&baconen i stekpannan tillsammans med smör tills baconen får en fin lättbränd färg

Lägg kycklingarna i en form och rör ihop skyn med grädden och lite Philadelphiaost och häll över kycklingen

Ställ in i ugnen i 20 minuter

 

Stek sedan potatis och grönsaker och servera :)

Yummi food
Yummi food inspiration

CitronMuffins

Här om dagen bakade jag lite citronmuffins efter mitt favorit recept. Det roliga när jag bakar muffins som ska bli cupcakes är att när jag väl ska lägga på frostingen så är alltid mer än hälften slut. Haha jag fattar inte varför!

Citronmuffins

  • 150 g Margarin
  • 2 dl Socker
  • 2 Ägg
  • 1/2 dl Mjölk
  • Nåra droppar citronsaft
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • 3 dl Vetemjöl
  • 3 krm Bakpulver
  • Rivet skal från 1/2 Citron

Sätt på ungen på 200 garder.

Börja med att röra ihop det smälta margarinet med sockret. 

Tillsätt sedan äggen, mjölk och citronsaften vinder vispning. Sedan är det bara att tillsätta det övriga ingredienser och rör om till den är en jämn och fin smet. 

Sedan är det bara att fylla muffins formarna och stoppa in dem i mitten av ugnen.

Jag brukar alltid göra dubbelt då det blir lagomt många!

Citron muffins
Citronmuffins

Scramble eggs & American Pancakes

Scramble eggs

  • 6 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 50 g smör

Börja med att röra ihop ägg, grädde, salt och peppar med en gaffel i en bunke.

Smält smöret i pannan på medelvärme, häll i äggblandningen och låt den ligga som ett lager i typ 30 sekunder.
Rör sedan försiktigt om, inte allt för länge. Den ska fortfarande vara lite krämig när den är färdig.

American pancakes

  • 1 Ägg
  • 2½ dl Mjölk
  • 3 dl Vetemjöl
  • 2 tsk Bakpulvet
  • 2 msk Socker
  • ½ tsk Salt
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • 2 msk Smör
  • Vill man ha blåbär så rör ner det i smeten innan man steker.

Börja med att vispa ihop ägg och mjök i en bunke, smält sedan smöret och häll i bunken

Blanda det torra ingredienserna för sig och blanda ner dem med de andra ingredienserna

Sedan är det bara börja att steka. Har man ingen liten stekpanna som tex jag så kan man tömma i lite smet i mitten så blir dem inte större än vad man tömmer i.

blåbär amerikanska pannkakor och äggröra

Fullkorns frallor och flätad Limpa

Fullkorns frallorna:
  • 1/3 Jäst-packet
  • 4 dl Vatten
  • 9 dl Vetemjöl Special med Fullkorn
  • 1½ tsk Salt
  • 1 msk Honung
Till Brödet:
  • Mjöl
Börja med att röra ut jästen i det rumstempererat vattenet

Häll sedan i mjölet i bunken, tillsätt saltet och honungen

Lättast är att sedan för hand bearbeta degen

Ställ degen under en duk för att jäsa i 45 minuter
(om man vill kan den jäsa i kylskåpet över natten med gladpack över)

Baka ut degen på mjölad underlag, tänk att den ska vara lång, halvbred och platt. Skär den sedan i mindre fyrkanter- Pensla brödet med vatten och lägg sedan på lite mjöl och grädda den sedan på mellanläge i ugnen 275°C i 15 minuter.

 
Flätad  Limpa:
  • 25 g Jäst
  • 3 dl Vatten
  • 25 g Smör
  • 1 tsk Salt
  • 1 tsk Socker
  • 9 dl Mjöl

Tillbrödet:

  • 1 Ägg
  • Sesamfrö

Börja med att röra ut jästen i litet ljummet vatten

Häll sedan hälften av mjölet i en bunken, tillsätt sedan fingervarmt vatten, de smälta smöret, salt, socker och arbeta ihop till en lös deg.

Arbeta sedan in mera mjöl efter hand tills degen är smidig och blank och "släpper".

Ställ degen att jäsa i 45 minuter så den blir ungefär dubbel storlek.

Baka ut degen i tre med lite vetemjöl och fläta den. Lägg flätan på en plåt med bakning papper och låt jäsa ännu en gång i 45 minuter och grädda den sedan på mellanläge i ugnen 200-225°C i 20-25 minuter.

Bakat bröd, fullkorns frallor, flätad limpa

Pasta Carbonara

Igår när jag hade tränat var jag riktigt sugen på pasta, men då klockan var mycket ville jag ha något som inte tog allt för lång tid att göra. Efter en del tänk så valde jag att göra pasta carbonara och jag vart då inte besviken! Det var så gott att jag åt på tok för mycket.

Carbonara

Receptet

Pastan:

Ett paket Spagetti
1 Nypa salt
3 Ägg gulor 

1. Koka upp vatten i en stor kastrull, lägg ner pastan och tillsätt salt.
2. Häll av vattnet från pastan. Låt den rinna av sig i ett durkslag och spola med kallt vatten. 

Baconsåsen:

3-4 Paket Bacon
1 Rödlök
5-6 dl Grädde
Malen svart peppar (efter egen smak)
1 Nypa salt
1-2 dl riven parmesanost

1. Klipp baconskivorna direkt ner i pannan. Stek en stund, tillsätt sedan rödlöken.
2. När baconbitarna blivit lagom stekta, häll i grädden.
3. Krydda nu baconsåsen med svartpeppar och salt.
4. Tillsätt osten, rör runt så att osten verkligen fördelar sig i såsen.

3 Äggulor
1 Nypa Persilja
Grovmalen Svartpeppar 

1. Lägg tillbaka pastan i kastrullen och häll sedan över baconsåsen. 
2. Ta ut ägg gulan från tre ägg och rör ner dom i pastan. Låt sedan pastan koka en stund på den varma plattan, rör runt så att ägg gulorna fördelar sig i pastan. 
3. Strö på en nypa perslja och lite grov malen svartpeppar över tallriken.

Helen

ÅLDER:
KÖN: Tjej
LÄN: Huddinge
MEDLEM SEN: 2004-11-17
SENAST INLOGGAD: 2017-09-15 21:30

SÖK I DENNA BLOGG

LÄNKAR

bloglovin Barnebys Blogglista








Barnebys Blogglista