Heleeens

Goda Dumlesnittar

Till helgen bakade jag tre satser Dumlesnittar och alla tog slut. 
Jag tolkar det som ett gott tecken! 

Dumlesnittar

  • 225 g Margarin
  • 2 dl Socker
  • 4 msk Ljus Sirap
  • 5 dl Vetemjöl
  • 1 1/2 tsk Bakpulvet
  • 1 msk Vaniljsocker
  • 3 krm Bakpulver
  • ca: 15 stycken dumlekolor
Sätt på ungen på 200 garder & hacka Dumlekolorna i små små bitar. (tips på hur längre ner)

Börja med att röra ihop det smälta margarinet med sockret, häll sedan ner sirapen och rör om ordentligt.

Blanda alla torra ingredienserna som vetemjölen, bakpulver och vanlijsocker i en egen bunke och häll sedan över det i den andra bunken och arbeta ihop allt. När det blivit en dag kan man ha ner dumlebitarna.

Dela sedan degen i tre lika stora delar och rullar ut till längder på bakplåtspapper.

Platta sedan ut varje längd med hjälp av fingrarna så dem är ungefär 1 cm tjocka

Grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter, tills de fått fin färg.

Medan dem fortfarande är lite ljumna passa på att skära snitten

gudomliga, supergoda, goda, bästa Dumlesnittar
gudomliga, supergoda, goda Dumlesnittar



Pepparkaksdeg

Pepparkakshus

 

Pepparkakor

  • 4 dl Socker
  • 350 g Margarin
  • 2 dl Sirap
  • 2 dl Vatten
  • 2 tsk kanel
  • 1 msk mald kardemumma
  • 1 msk mald kryddnejlika
  • 1/2 msk stött pomeransskal
  • 1 msk Birkarbonat
  • 15 dl Vetemjöl + lte till utbakningen

Sätt på ungen på 200-225 garder.

Börja med att röra ihop socker, sirap och vatten i en kastrull och koka upp. 

Lägg sedan smöret och alla kryddor i en bunke, slå sedan över den heta sockerblandningen i bunken så att smöret smälter, rör om lite då och då innan man låter svalna till rumpstemperatur

Blanda sedan mjölet med bikarbonaten och rör ner det i smeten.

Arbeta ihop det hela och ställ sedan in degen i frysen 1 till 2 dagar.

När man sedan tar ut den från ugnen måste den tina timmar innan man kan börja arbete med den.

Grädda sedan i ugnen 4-5 minuter

Polkagrismaränger

Polkagrismaränger

  • 7 äggvitor
  • 5,5 dl strösocker
  • 1,5 dl oskrossade polkagrisar
Gör så här

Blanda äggvitan och strösockret i en bunke (gärna rostfri stål). Rör om över ett vattenbad tills den börjat stelna ta då bort bunken och rör de sista tills den blir "fluffig". Blanda då i polkagrisarna och färga marängsmeten rosa.

Sprita sedan ut dem på en plåt och ställ in i ugnen i 45-55 minuter för man vill ju ha marängerna lite sega i mitten

Sätt på Ugnen  på 130 grader

Heleeens

Baking in the making

Du behöver:
250g smör
1 1/2 dl socker
2 dl brun farin
2 ägg 
3 tsk vaniljsocker
3 1/2 - 4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
*4 msk kakao (till de mörka)
200 g choklad (grovhackad, vit och/eller mörk)

 Heleeens

Smält smöret. Blanda ägg, socker och farin i en bunke. Tillsätt smöret och vispa ordentligt för att sedan hälla i vaniljsocker, salt, bakpulver och (kakao) och vetemjöl. Därefter blir det för geggigt för att använda elvispen, så blanda i resten av mjölet med en träslev eller händerna. Hacka chokladen och rör ner i smeten!

Rulla sedan till små bollar och placera ut dom på antagligen en smörad plåt eller bakplåtspapper.
In i ugnen på 175 grader i ungefär 8 minuter. 


CitronMuffins

Här om dagen bakade jag lite citronmuffins efter mitt favorit recept. Det roliga när jag bakar muffins som ska bli cupcakes är att när jag väl ska lägga på frostingen så är alltid mer än hälften slut. Haha jag fattar inte varför!

Citronmuffins

  • 150 g Margarin
  • 2 dl Socker
  • 2 Ägg
  • 1/2 dl Mjölk
  • Nåra droppar citronsaft
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • 3 dl Vetemjöl
  • 3 krm Bakpulver
  • Rivet skal från 1/2 Citron

Sätt på ungen på 200 garder.

Börja med att röra ihop det smälta margarinet med sockret. 

Tillsätt sedan äggen, mjölk och citronsaften vinder vispning. Sedan är det bara att tillsätta det övriga ingredienser och rör om till den är en jämn och fin smet. 

Sedan är det bara att fylla muffins formarna och stoppa in dem i mitten av ugnen.

Jag brukar alltid göra dubbelt då det blir lagomt många!

Citron muffins
Citronmuffins

Scramble eggs & American Pancakes

Scramble eggs

  • 6 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 50 g smör

Börja med att röra ihop ägg, grädde, salt och peppar med en gaffel i en bunke.

Smält smöret i pannan på medelvärme, häll i äggblandningen och låt den ligga som ett lager i typ 30 sekunder.
Rör sedan försiktigt om, inte allt för länge. Den ska fortfarande vara lite krämig när den är färdig.

American pancakes

  • 1 Ägg
  • 2½ dl Mjölk
  • 3 dl Vetemjöl
  • 2 tsk Bakpulvet
  • 2 msk Socker
  • ½ tsk Salt
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • 2 msk Smör
  • Vill man ha blåbär så rör ner det i smeten innan man steker.

Börja med att vispa ihop ägg och mjök i en bunke, smält sedan smöret och häll i bunken

Blanda det torra ingredienserna för sig och blanda ner dem med de andra ingredienserna

Sedan är det bara börja att steka. Har man ingen liten stekpanna som tex jag så kan man tömma i lite smet i mitten så blir dem inte större än vad man tömmer i.

blåbär amerikanska pannkakor och äggröra

Fullkorns frallor och flätad Limpa

Fullkorns frallorna:
  • 1/3 Jäst-packet
  • 4 dl Vatten
  • 9 dl Vetemjöl Special med Fullkorn
  • 1½ tsk Salt
  • 1 msk Honung
Till Brödet:
  • Mjöl
Börja med att röra ut jästen i det rumstempererat vattenet

Häll sedan i mjölet i bunken, tillsätt saltet och honungen

Lättast är att sedan för hand bearbeta degen

Ställ degen under en duk för att jäsa i 45 minuter
(om man vill kan den jäsa i kylskåpet över natten med gladpack över)

Baka ut degen på mjölad underlag, tänk att den ska vara lång, halvbred och platt. Skär den sedan i mindre fyrkanter- Pensla brödet med vatten och lägg sedan på lite mjöl och grädda den sedan på mellanläge i ugnen 275°C i 15 minuter.

 
Flätad  Limpa:
  • 25 g Jäst
  • 3 dl Vatten
  • 25 g Smör
  • 1 tsk Salt
  • 1 tsk Socker
  • 9 dl Mjöl

Tillbrödet:

  • 1 Ägg
  • Sesamfrö

Börja med att röra ut jästen i litet ljummet vatten

Häll sedan hälften av mjölet i en bunken, tillsätt sedan fingervarmt vatten, de smälta smöret, salt, socker och arbeta ihop till en lös deg.

Arbeta sedan in mera mjöl efter hand tills degen är smidig och blank och "släpper".

Ställ degen att jäsa i 45 minuter så den blir ungefär dubbel storlek.

Baka ut degen i tre med lite vetemjöl och fläta den. Lägg flätan på en plåt med bakning papper och låt jäsa ännu en gång i 45 minuter och grädda den sedan på mellanläge i ugnen 200-225°C i 20-25 minuter.

Bakat bröd, fullkorns frallor, flätad limpa

Saffrans Bullar

Saffrans Bullarna som jag gjorde för någon vecka sedan är redan slut. Men det gör inget för ikväll kommer tjejerna hit då vi ska ha bak kväll. Detta är receptet jag använde senast, jag gör en sats sen delar jag den och gör två olika fyllningar. Personligen så tyckte jag att Kardemumman var godast, men min bror och min far tyckte Mandelmassan, så det är helt enkelt en smaksak!

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 burk à 250 kesella
  • 1 ägg
  • 1 g saffran ( två förpackningar )
  • En nypa salt
  • 2 dl strösocker
  • ca 17 dl vetemjöl (16 dl i receptet – 1 dl till bakning)

Fyllning 1:

  • 150 g smör
  • 200 g mandelmassa
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Pensling:1 ägg 

Fyllning 2:

  • 150 g smör
  • Malen kardemumma
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Pensling:1 ägg 

Garnering: Pälsocker

1 Stöt Saffranet och saltet i en mortel.
2 Smula ner jästen i en degbunke.
3 Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C
4 Häll en del av mjölken och det smälta matfettet över jästen och rör tills den är upplöst.
5 Tillsätt resten av mjölken och smöret, kesellan, ägget, sockret, saffran & saltet. Arbeta därefter in mjölet.
6 Låt degen jäsa i 30 min under handduk.
7 Kavla ut degen i tre omgångar och bre på fyllningen och rulla därefter ihop som vanliga bullar. 
8 Låt bullarna jäsa 20 min under handduk.
9 Pensla med ägg och garnera med pärlsocker.

10 Grädda bullarna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter.

Saffrans bullar
Saffrans bullar

Receptet på kakorna

Du behöver:
300g smör
2 1/4 dl socker
2 1/2 dl brun farin
2 ägg 
3 tsk vaniljsocker
7 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
200 g choklad (grovhackad, vit och/eller mörk)

Smält smöret. Blanda ägg, socker och farin i en bunke. Tillsätt smöret och vispa ordentligt för att sedan hälla i vaniljsocker, salt, bakpulver och kakao + 2-4 dl vetemjöl. Därefter blir det för geggigt för att använda elvispen, så blanda i resten av mjölet med en träslev. Det blir jäkligt jobbigt. Hacka chokladen och rör ner i smeten!

gotti
Därefter gör du små bollar som du plattar lite på ett bakplåtspapper och så in i ugnen! 175 grader i 8-10 minuter, beroende på hur stora kakor du gör.

Ha ett ganska bra mellanrum mellan kakorna, för de flyter ut i ugnen. Låt kakan stå och kallna och sedan är det bara att  N  J  U  T  A.

gotti

Helen

ÅLDER:
KÖN: Tjej
LÄN: Huddinge
MEDLEM SEN: 2004-11-17
SENAST INLOGGAD: 2017-09-15 21:30

SÖK I DENNA BLOGG

LÄNKAR

bloglovin Barnebys Blogglista








Barnebys Blogglista